søndag den 30. december 2012

Traktørstedet Ludvigslyst
Nu er det måske ikke mad, I har allermest lyst til at høre om oven på en god jul med masser af ekstra kalorier til sidebenene og endeløse julefrokoster med svin i alskens former. Men skulle I på magisk vis få lyst til lækker, økologisk mad i det nye år, så kan jeg varmt anbefale det hyggelige lille traktørsted, Ludvigslyst
Stedet har arvet navn efter Ludvig Hemmer Sørensen, hvis mor arvede den daværende gård efter sin mand helt tilbage i 1855. Ludvigslyst har siden 1870'erne fungeret som gæstgiveri til Himmelbjergets mange besøgende. Med sin placering tæt på Svejbæk Station, kunne turisterne sunde sig på stedet, inden de blev færget over til Himmelbjerget med de små dampskibe. I 1899 blev Ludvigslyst udbygget og omdøbt til "Hotel Ludvigslyst. Hotellet fungerede i mange år som samlingssted for mange af datidens kunstnere, som kom her på rekreation- Gæsterne talte bl.a. malerne Wildenrath og Harald Foss samt forfatterne Brøndsted og Th. Ewald. Da det ofte kneb med pengene, efterlod nogle af malerne gerne malerier som betaling for opholdet. Mange tiltag er med tiden blevet gjort for at bibeholde Ludvigslyst attråværdig; således gik der en overgang fritgående rensdyr på stedet, og der var faste søndagskoncerter. Snart blev Ludvigslyst da også populært og tiltrak fine gæster af både adelig og kongelig herkomst. Dagens ret, de famøse Svejbæk-ål, blev indtaget af Chr. X's bror, prins Harald og dennes hustru, og også de verdensberømte Fy og Bi har kigget forbi og skudt scener til filmen "Ulvejægerne" i nærområdet.

Krigen indhentede dog også Ludvigslyst, som under Tysken blev indrettet til rekreationshjem og senere til flygtningelejr. Stedet var efter krigen i en miserabel tilstand og indhentede aldrig sin oprindelige status. Silkeborg Kommune overtog efter mange år bygningerne og projekterede egentlig at gøre det til kursted. Dog fandt man aldrig en investor, hvorfor stedet atter blev solgt til de nuværende ejere, som leverer fantastisk mad i hyggelige omgivelser og i høj kvalitet. 

Da min salig svigermor havde fødselsdag den 21. december, var vi samlet omkring den dejligste mad i de hyggelige stuer. Menuen var som følger:


Amuse-bouche
En lækker trøffelmayo med friske fjordrejer med røget malt og makrel på friske frisésalat

Forret
Juleinspireret salat i røde nuancer med fennikel/anis-gravad laks, bagte og rå rødbeder, syrlig emulsion, karamel-nødder og rød frilice-salat

Hovedret
Gothenborgsk øko-and med kål-bonbon, konfiterede kartofler, appelsinglace og syltede æbler i varme krydderier

Dessert
En lidt moderne ris à l'amande af bagte mandler i crème, poppede ris, skummet vanille og kirsebær i spiritus

Dertil gode vine! Mums!

2 kommentarer:

 1. Tak for tippet. Det lyder både rigtig godt og meget appetitligt! Det vil jeg prøve når jeg næste gang er på Silkeborg egnen.
  Rigtig godt nytår!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var søreme så lidt - jeg er bare glad for, at du kunne blive inspireret. Det er virkelig et hyggeligt lille sted, som i dagslys har den mest fantastiske udsigt over Silkeborgsøerne. Und endelig dig selv et besøg. Også rigtig godt nytår til dig!
   - Katrine

   Slet